Ημερίδα στο 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου με θέμα Δεξιότητες και Αγορά Εργασίας

Στις 22/2/2017 πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Ready, Steady,Work! στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος Teachers4Europe Ambassadors, με θέμα Δεξιότητες και Αγορά Εργασίας. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Άρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε στους μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Αρχικά, ο κ. Περουλάκης έθιξε το φαινόμενο της ανεργίας στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες και τη δυνατότητα αντιμετώπισής του.  Πληροφόρησε τους μαθητές για τη δημιουργία του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, μιας νέας στρατηγικής που μπορεί να αποδώσει έργα πρωτοποριακά με προστιθέμενη αξία, προκειμένου να ανταποκριθεί η Ευρώπη στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Το Επενδυτικό Σχέδιο στην Ελλάδα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία διαθέτοντας μια πολύ σημαντική χρηματοδοτική ισχύ σε ποικίλες δραστηριότητες και ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε διεξόδους για  ευκαιρίες απασχόλησης των νέων αξιοποιώντας ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία και υπογράμμισε τον συνδυασμό ανάπτυξη και επενδύσεις σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του περιβάλλοντος προς επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με ιδιαίτερη αναφορά στις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

Επίσης, γνωστοποίησε στους μαθητές το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη (10/06/2016) που έχει στόχο να αμβλύνει το χάσμα δεξιοτήτων των πολιτών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και τόνισε δέκα δράσεις του νέου θεματολογίου για να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι καλύτερες δεξιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους θα αποτελέσουν φορείς αλλαγής και επιτάχυνσης της ανάκαμψης.

Με αφορμή την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ στο σχολείο μας, ο κ. Περουλάκης αναφέρθηκε στην επέτειο των 30 δημιουργικών ετών του προγράμματος και στη συμμετοχή 9.000.000 ατόμων σε αυτό. Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός περιλαμβάνει φοιτητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δικαιούχους Επαγγελματικής Κατάρτισης, εκπαιδευτικό προσωπικό και εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, Ευρωπαίους εθελοντές, φοιτητές και προσωπικό μεταπτυχιακών σπουδών και νέους που συμμετέχουν σε ανταλλαγές.

Τέλος, ενημέρωσε τους μαθητές για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Οι μαθητές άκουσαν με ενδιαφέρον για τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Γενικά, ήταν μια πολύ εποικοδομητική εκδήλωση στην οποία οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να θέσουν σημαντικά ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις για ένα τόσο καίριο ζήτημα για το μέλλον τους όπως η εργασία και οι απαιτούμενες δεξιότητες για έναν εργαζόμενο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)