Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής τάξης (e-class)

Από το τρέχον σχολικό έτος 2018-19 αρχίζει η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής “ηλεκτρονική τάξη (e-class)” η οποία είναι εφαρμογή moodle. Ο κάθε διδάσκων / η κάθε διδάσκουσα επιλέγουν κατά την κρίση τους, αν είναι χρήσιμη για το μάθημά τους η εφαρμογή καθώς και τον τρόπο χρήσης της.

Το Moodle (Modular Object Oriented Developmental Learning Environment) είναι ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης μαθημάτων (Course Management System),  ή πιο απλά ένα πακέτο λογισμικού για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Με τα εργαλεία που περιέχει προσανατολίζει τη μάθηση σε τέσσερις κύριους άξονες: (Α) Την ποικίλη προσέγγιση του εκπαιδευτικού υλικού μέσα από διαφορετικές γλώσσες επικοινωνίας (κείμενα, εικόνες πολυμέσα) και τον προσανατολισμό της διδασκαλίας στην δημιουργία περιεχομένου, (Β) Την ενεργή στάση του μαθητή απέναντι στο εκπαιδευτικό υλικό, την αυτοδιδασκαλία και τη μαθησιακή του αυτονόμηση, (Γ) Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και (Δ) Την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της ευελιξίας στην ανάληψη ποικίλων ρόλων στο πλαίσιο μιας ερευνητικής ομάδας.

Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός με το moodle

  • να παρουσιάζει το μάθημα με τρόπο που να προκαλεί ενδιαφέρον,
  • να αναθέτει εργασίες στους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • να έχει μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες συγχρονισμένη συζήτηση,
  • να σχεδιάζει και να θέτει ερωτήσεις τύπου «πολλαπλών επιλογών», «σωστό-λάθος» ή «σύντομης απάντησης» στους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • να σχηματίζει ομάδες συζητήσεων,
  • να προσθέτει εκπαιδευτικό υλικό,
  • να αξιολογεί εργασίες

(με στοιχεία από τη Βικιπαίδεια)

Εγγραφή χρηστών στον ιστότοπο

Εγγραφή  χρήστη στο e-class γίνεται: α) για τους διδάσκοντες, από τον διαχειριστή, β) για τους μαθητές, γίνεται μαζικά, με ευθύνη του διδάσκοντα/της διδάσκουσας το μάθημα. Μετά την εγγραφή τους οι μαθητές θα λάβουν email με κατάλληλο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της εγγραφής και τον ορισμό του κωδικού πρόσβασης και στη συνέχεια μπορούν να επεξεργαστούν το προφίλ τους (είτε κατά την πρώτη τους είσοδο στο σύστημα είτε από την επιλογή: προτιμήσεις–> λογαριασμός χρήστη–> επεξεργασία προφίλ). Κατά την πρώτη είσοδό τους οι χρήστες πρέπει να αποδεχθούν τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου του ιστότοπου.

Εγγραφή μαθητών σε μάθημα

Για την εγγραφή (ήδη υπαρχόντων) χρηστών (μαθητών) σε ένα μάθημα, φροντίζει ο διδάσκων / η διδάσκουσα, επιλέγοντας μια από τις υπάρχουσες δυνατότητες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)