Η δράση στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

DSC_0415

Την Τετάρτη 10 Απριλίου οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στο σχολικό περίπατο, καθώς δεν έγινε μάθημα. 41 μαθητές όμως, και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές, συμμετείχαν σε μια εθελοντική δράση.

Αυτή πραγματοποιήθηκε στον Υμηττό, στην περιοχή του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής, με την καθοδήγηση της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Οι μαθητές φτάνοντας στο σημείο συνάντησης με τους ανθρώπους της Φιλοδασικής παρέλαβαν από αυτούς γάντια, τσάπες και φτυάρια και τους ακολούθησαν στο σημείο του δάσους που είχε επιλεγεί. Η εθελοντική δράση έγινε στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Έτσι οι μαθητές χρησιμοποίησαν πέτρες και χώμα σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της επιφάνειας ενός από τους κεντρικούς χωματόδρομους του δάσους, καθώς η βροχή δημιουργεί σε αυτούς μεγάλες λακκούβες.

Η εργασία αυτή, με την καθοδήγηση των ειδικών της Φιλοδασικής Ένωσης, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των πεζών και των ποδηλατών αλλά κυρίως τη διευκόλυνση της διέλευσης κάποιου οχήματος σε περίπτωση φωτιάς. Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν δήλωσαν κατευχαριστημένοι από την εμπειρία τους αυτή, από την επαφή τους με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μια ηλιόλουστη μέρα, και κυρίως από την προσφορά τους στο σημαντικότατο έργο της πρόληψης των πυρκαγιών. Όλοι δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν ξανά σε παρόμοιες δράσεις, είτε με το σχολείο όπως και προγραμματίζεται για την ερχόμενη σχολική χρονιά, είτε μόνοι τους.

Το σημαντικότερο είναι, πέρα από την ίδια την εθελοντική δράση, ότι για τους μαθητές, από τα λεγόμενα των ειδικών αλλά κι από τη επαφή τους με τη φύση, η ημέρα αυτή πιθανότατα να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης σεβασμού και προσφοράς προς το φυσικό περιβάλλον και υιοθέτησης ανάλογης συμπεριφοράς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τραβήχτηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και βίντεο.

Κείμενο του μαθητή της Γ Λυκείου, Χαράλαμπου Καζαμιάκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)