Erasmus +KA229 : Το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου στη Santa Maria da Feira, Πορτογαλία

Το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Erasmus+ KA+ 229 με τίτλο : “Cultural heritage as a catalyst of creative entrepreneurship” πήρε μέρος στη 2η Διεθνή Κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε από τις 24 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2019 στη πόλη Santa Maria da Feira της Πορτογαλίας, στο σχολείο Agrupamento de Escolas de Santa Maria da Feira.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου  η κα Κυριακάκη Δέσποινα, φιλόλογος και συντονίστρια του προγράμματος, η κα Βαμβακά Αγγελική, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και οκτώ μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Συμμετείχαν επίσης καθηγητές και μαθητές από την Κροατία (συντονιστικό σχολείο), την Πορτογαλία (σχολείο υποδοχής), την Ισπανία και τη Σουηδία.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με βασικές δεξιότητες σύγχρονων επαγγελμάτων όπως η γραφιστική, η φωτογραφία, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η δημιουργία ιστολογίου, προκειμένου να δημιουργήσουν υλικό και να διοργανώσουν δράσεις που θα προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας.

Στην Πορτογαλία, καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά και να παρουσιάσουν τα σχολεία και την πολιτιστική κληρονομιά της  χώρας τους. Αρχικά, οι μαθητές αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους σχετικά με τα εργαστήρια γραφιστικής που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία τους για τη δημιουργία του λογότυπου του προγράμματος καθώς και άλλων προϊόντων  γραφιστικής όπως διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες κ.α. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε το Σχολείο υποδοχής με τη σύμπραξη όλων των φορέων, της Διευθύντριας του Σχολείου υποδοχής, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Σε αυτό εντυπωσίασαν οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες επισκέψεις:

  • Στο Μουσείο χαρτιού (Museu do Papei), όπου μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή χαρτιού.
  • Στο κάστρο της πόλης Santa Maria da Feira, όπου ξεναγηθήκαμε και μάθαμε για την ιστορία της περιοχής.
  • Σε παραδοσιακό εργαστήριο, στο οποίο μυηθήκαμε στα μυστικά παρασκευής του τοπικού γλυκίσματος Fogacas.
  • Στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου ξεναγηθήκαμε και γευθήκαμε παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.
  • Στην πόλη Porto, όπου μαθητές και καθηγητές εντυπωσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης από τα αξιοθέατα της πόλης και από τα περίφημα κελάρια παραγωγής του ονομαστού κρασιού Porto, στα οποία πληροφορήθηκαν για την ιστορία της παραγωγής του.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια στο σχολείο, στα οποία οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες και δημιούργησαν με τη βοήθεια μαθητών του σχολείου από το τμήμα Γραφιστικής, φυλλάδια που προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Santa Maria da Feira αξιοποιώντας το υλικό που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους.  Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στο Αμφιθέατρο του Σχολείου. Από την άλλη, οι καθηγητές συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος μέχρι τώρα και για τις επικείμενες εργασίες μέχρι την επόμενη κινητικότητα, που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία.

Συγκινητική υπήρξε η φιλοξενία όλων των φορέων του σχολείου υποδοχής.

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)