Ταξιδεύουμε στην καρδιά της Ευρώπης ανακαλύπτοντας την κουλτούρα της και την Επιστήμη!

Την περασμένη Κυριακή 2 Απριλίου 2023 μια ομάδα σαράντα μαθητών του σχολείου μας με τρεις συνοδούς καθηγητές αναχώρησε για ένα τετραήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι, με κεντρικό προορισμό την επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας-Γαλλίας. Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας λίγες στιγμές από αυτή την τόσο σημαντική και πολύτιμη εμπειρία μας.

Πρώτος σταθμός μας – μετά την άφιξή μας στην Ελβετία – η υπέροχη Ζυρίχη: γοητευτική, στιβαρή, με το αυστηρό και αριστοκρατικό γερμανικό της στυλ, με τη λίμνη της να απλώνεται κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό της, μας εντυπωσίασε με την πρώτη ματιά. Ξεναγηθήκαμε στα βασικά σημεία του κέντρου της πόλης, θαυμάσαμε τις ιδιαιτερότητές της, κάναμε μικρή στάση στα καφέ και αναχωρήσαμε με τον ήχο της καμπάνας του επιβλητικού καθεδρικού της να ηχεί πάνω από την πόλη, καθώς ήταν η Κυριακή των Βαΐων των Καθολικών.

Επόμενος σταθμός της πρώτης ημέρας, η πρωτεύουσα της χώρας, Βέρνη. Το όνομά της σημαίνει αρκούδα, κι όχι τυχαία: στην είσοδο της πόλης, εκτός από τα απείρου κάλλους μεσαιωνικά κτήρια, που κατηφορίζουν αμφιθεατρικά έναν ψηλό λόφο, ο οποίος καταλήγει στα πλούσια νερά του ποταμού που τη διασχίζει, αντικρίσαμε με έκπληξη την κοιλάδα με τις αρκούδες! Φυσικό πάρκο, όπου τα όμορφα ζώα ζουν ήρεμα στο περιβάλλον τους, παρά τις ορδές των επισκεπτών που τα φωτογραφίζουν από μακριά! Κατόπιν μας υποδέχτηκε η γοητευτική μεσαιωνική πόλη στα πλακόστρωτα στενά της, με τα στολισμένα με εμβλήματα κτήριά της, τα παλιά ρολόγια της και κυρίως τον επιβλητικό γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό της. Κεντρικό σημείο εκτός του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Ελβετίας, το σπίτι όπου διέμεινε και δημιούργησε επιστημονικό έργο ο Αϊνστάιν!!! Τι μας άφησε ως αίσθηση η  Βέρνη; Αν και πρωτεύουσα, είναι μια ήσυχη και πεντακάθαρη πόλη, με τα τραμ να κυλούν αέναα πάνω στις φιδίσιες ράγες τους και τους τυχερούς κατοίκους της να μετακινούνται ήρεμα μέσα στην πόλη τους, με απόλυτη αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία τους.

Η δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε αρκετά πρωί με πρώτο σταθμό το διάσημο θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων, Chamonix: ένα γραφικό γαλλικό χωριό, με όμορφα παλιά κτήρια, ξενώνες για τους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού και του σκι, χιόνια στα άγρια βουνά που διατρέχουν τελεφερίκ, βαρύ – ομιχλώδη ουρανό -παρά τον  χειμωνιάτικο ήλιο- και βέβαια τσουχτερό κρύο! Η περιήγηση στα γραφικά σοκάκια μάς έβαλε στην ατμόσφαιρα του τοπίου….

Η ημέρα μας συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας στην καρδιά της Ελβετίας, την αριστοκρατική Γενεύη! Κι εδώ: γοητευτικά κτήρια, καταπράσινα πάρκα, μνημεία που μαρτυρούν την επικράτηση της θρησκευτικής μεταρρύθμισης κατά την Αναγέννηση, το σπίτι του Ι.Καποδίστρια …. και βέβαια κτήρια σημαντικότατων διεθνών οργανισμών: ΟΗΕ, Ερυθρός Σταυρός. Η τεράστια εντυπωσιακή ξύλινη καρέκλα με το σπασμένο πόδι απέναντι από το κτήριο του ΟΗΕ, είναι ένα  αξιοθέατο αντιπολεμικό σύμβολο, ικανό να υπενθυμίσει σε όλους ότι οι ακρωτηριασμοί ανθρώπων κατά τη διάρκεια πολέμων, η βία και ο θάνατος πρέπει να εκλείψουν στον πλανήτη μας…. όσο είναι δυνατόν, όσο και με ό,τι μπορούμε να πράξουμε ως άτομα και ως λαοί.

Τρίτη ημέρα του ταξιδιού μας: επίσκεψη στο CERN!!! Δύσκολο να αποτυπωθεί σε λίγες γραμμές όσα είδαμε, μάθαμε, ακούσαμε κατά την περιήγησή μας  στους χώρους του επιστημονικού κέντρου και κατά τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν ειδικοί επιστήμονες. Ιδιαίτερη τιμή για μας και για τη χώρα μας υπήρξε το ότι ένα σημαντικό μέρος της παρουσίασης του πειράματος ALICE έγινε στη γλώσσα μας από κορυφαία Ελληνίδα φυσικό, η οποία συμμετέχει στην πραγμάτωσή του!  Εδώ χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης Επιστήμης σε όλες τις εκφάνσεις της και τις τεχνολογικές εφαρμογές της! Εδώ συνεχίζεται ο αγώνας του ανθρώπου – που ξεκίνησε από την προσωκρατική φιλοσοφία, τους Πυθαγόρειους, τον Ευκλείδη … – ένας διηνεκής αγώνας, προκειμένου να φτάσει ο άνθρωπος από τις γνώσεις στη Γνώση! Με τα πειράματα που συνεχίζονται αενάως ίσως είμαστε κοντά στο να κατανοήσουμε πλήρως (;!) τη δημιουργία και τον τρόπο λειτουργίας του σύμπαντός μας. Μεγάλη η έκπληξη, πολλές οι απορίες μας και έντονος ο προβληματισμός μας για τον ρόλο της Επιστήμης και του σύγχρονου επιστήμονα στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα κίνητρο για πολλούς μαθητές, όπως φάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε, να μπουν στον ιδιαίτερο αυτόν επιστημονικό χώρο και να συνεχίσουν τον ωραίο και δύσκολο αυτόν αγώνα …

Μετά την επίσκεψή μας στο CERN κινηθήκαμε προς την όμορφη Λωζάνη. Κι εδώ χαρακτηριστική Ελβετία! Όμορφα κτήρια, καθαριότητα, επιβλητικός ο καθεδρικός που δεσπόζει σε λόφο με θέα σε ολόκληρη σχεδόν την πόλη, το κτήριο όπου υπογράφηκε η σημαντική για την Ελληνική ιστορία Συνθήκη της Λωζάνης, υψηλό το επίπεδο ζωής, πράγμα που καταδεικνύει την οικονομική υπεροχή της χώρας στο παγκόσμιο σκηνικό …

 Τελευταίος σταθμός της ημέρας μας, το όμορφο, παραλίμνιο και διάσημο θέρετρο του Μοντρέ. Πολυτέλεια κτηρίων, γοητευτικό ηλιοβασίλεμα στα νερά της λίμνης, άπειρες φωτογραφίες … Και με όλες αυτές τις εικόνες κι εμπειρίες ακολούθησε η επιστροφή μας στο Ανεμάς της Γαλλίας, στο ξενοδοχείο μας.

Η τέταρτη και τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας  μάς οδήγησε μέσα από το μεγαλύτερο τούνελ της Ευρώπης από τη Γαλλία στο Μιλάνο. Αλλαγή ατμόσφαιρας σε σχέση με την Ελβετία: ιταλική κομψότητα, ηλιόλουστα κτήρια, όπως ο δεσπόζων καθεδρικός ναός του  Duomo, η Galleria Vittorio Emanuele, πολυτελή καταστήματα και βέβαια η πασίγνωστη Σκάλα του Μιλάνου! Απλά εντυπωσιακό! Πήραμε μια μικρή γεύση της ατμόσφαιρας του ιταλικού βορρά, στα πλαίσια του περιορισμένου χρόνου μας, λόγω της επιβεβλημένης αναχώρησής μας για το αεροδρόμιο.

Επίλογος: δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές όλα όσα ζήσαμε, μάθαμε, αισθανθήκαμε … τόσα τοπία, κουλτούρες, ιστορία και Επιστήμη! Το κυριότερο ίσως όλων: όλες αυτές οι εικόνες, οι εμπειρίες, οι γνώσεις, είναι στοιχεία που μας ένωσαν περισσότερο ως ομάδα μαθητών και καθηγητών και ευελπιστούμε ότι θα μας οδηγήσουν και σε άλλα μελλοντικά μονοπάτια, προκειμένου να ανακαλύψουμε τη Γνώση και τον πολιτισμό μας, προκειμένου να φτιάξουμε μια καλύτερη ανθρωπότητα, στηριζόμενοι σε στοιχεία που ενώνουν και δεν χωρίζουν τους λαούς!

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του σημαντικού από όλες τις απόψεις εκπαιδευτικού ταξιδιού μας: τους/τις μαθητές/-τριες, τους/τις συνοδούς καθηγητές/-τριες που συμμετείχαν, τους γονείς και κηδεμόνες, τη διεύθυνση του σχολείου μας και τον σύλλογο διδασκόντων που ενέκρινε την εκδρομή, καθώς και τις συνοδούς- ξεναγούς μας!

Η ομάδα του CERN

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)

Αρέσει σε %d bloggers: