12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ ΤΕΙ

Επιλέχθηκε το σενάριο των τριών κατευθύνσεων ενώ με ένα πέμπτο μάθημα οι μαθητές αυξάνουν τις επιλογές των σχολών τους.

Το σύστημα Εξετάσεων Εισαγωγής  σχεδιάστηκε ως μεταβατικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει ελλείψεις, κενά και στρεβλώσεις τόσο του συστήματος του Νέου Λυκείου όσο και του ισχύοντος σήμερα εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρχαν πάρα πολλοί αντικειμενικοί περιορισμοί, που δεν επέτρεπαν την επιδίωξη ενός σχεδιασμού εκ του μηδενός. Όμως δίνει σαφώς περισσότερες ευκαιρίες στους υποψήφιους της επόμενης σχολικής χρονιάς από εκείνες που έδινε το σύστημα του Νέου Λυκείου, χωρίς να αιφνιδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ανατρέπει τον προγραμματισμό τους.

 

1.Μπορώ να δώσω εξετάσεις μόνο σε 4 μαθήματα;

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής (Ν.4186/2013).

2.Σε πόσα μαθήματα θα εξεταστώ αν επιθυμώ να διεκδικήσω σχολές και από άλλο επιστημονικό πεδίο;

Με τις αλλαγές που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία αν κάποιος μαθητής επιθυμεί να διεκδικήσει σχολές και από άλλο ένα επιστημονικό πεδίο  θα πρέπει να επιλέξει και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού).

3.Πόσα επιστημονικά πεδία μπορώ να επιλέξω;

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ( με εξέταση σε 4 μαθήματα) ή τα δύο επιστημονικά πεδία ( με εξέταση σε 5 μαθήματα) στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

4.Πόσα είναι τα επιστημονικά πεδία;

Τα επιστημονικά πεδία στα οποία θα κατανεμηθούν οι σχολές με Υπουργική Απόφαση είναι 5 και είναι τα ακόλουθα:

1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές  Σπουδές)

2ο  Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές)

3ο  Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής)

4ο  Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές)

5ο  Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής)

5.Θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας;

Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση.

6. Είναι αλήθεια ότι στις Επιστήμες Υγείας, δηλαδή στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο έχουν πρόσβαση οι μαθητές και των τριών κατευθύνσεων;

Πράγματι με τα όσα ανακοινώθηκαν διαπιστώνουμε ότι εκτός από τους μαθητές της Θετικής και οι μαθητές της Θεωρητικής και της Οικονομίας και Πληροφορικής μπορούν να επιλέξουν τμήματα του 3ου πεδίου με μειωμένα όμως μόρια γεγονός που θα τους οδηγεί σε χαμηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ και σε ΤΕΙ.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ Ν.ΓΛΩΣΣΑ Ν.ΓΛΩΣΣΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ 3ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

7. Σε ποιο άλλο Επιστημονικό Πεδίο έχουν  τη δυνατότητα πρόσβασης οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων; 

Εκτός από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, οι μαθητές και των τριών κατευθύνσεων μπορούν να εισαχθούν, ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξουν, σε τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στις παιδαγωγικές σπουδές. Πιθανόν να μην υπάρχει απώλεια μορίων καθώς αυτό δεν αναφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας όπως συμβαίνει με το 3ο Επιστημονικό Πεδίο όπου και διευκρινίζεται ότι οι μαθητές της Θεωρητικής και της Οικονομίας-Πληροφορικής θα εισάγονται με μειωμένα μόρια.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ Ν.ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΘΕΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

8. Μπορώ να εισαχθώ σε τμήματα των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής από τη Θεωρητική ή τη Θετική; 

Με όσα έχουν ανακοινωθεί προκύπτει ότι οι μαθητές της Θεωρητικής και της Θετικής δε μπορούν να δηλώσουν τμήματα που θα ενταχθούν στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

9. Ποια επιστημονικά πεδία δε μπορεί να δηλώσουν οι μαθητές ανάλογα με την κατεύθυνσή τους; 

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί στο 3ο επιστημονικό και 4ο επιστημονικό Πεδίο μπορούν να εισαχθούν οι μαθητές όλων των κατευθύνσεων ανάλογα με το μάθημα που θα επιλέξουν. Οι μαθητές της Θεωρητικής δε μπορούν να επιλέξουν το 2ο (Τεχνολογικές – Θετικές Σπουδές) και το 5ο πεδίο ( Οικονομίας και Πληροφορικής).

Πηγή: 4ο Γυμνάσιο Ζωγράφου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αρέσει σε %d bloggers: