Θεατρική Παράσταση: «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου του σχολείου μας παρακολούθησαν στην εφηβική σκηνή του Θέατρου Λαμπέτη τη θεατρική παράσταση «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» που αποτελεί επιτυχημένη διασκευή του ομώνυμου πολυβραβευμένου μυθιστορήματος (2004) του Μαρκ Χάντον από τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα Σάιμον Στήβενς.

Σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει επιφυλακτικά και καχύποπτα τη διαφορετικότητα, ο δεκαπεντάχρονος ήρωας του έργου που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού διαθέτει ιδιαίτερα χαρίσματα στα μαθηματικά και επιλύει με άνεση δύσκολες εξισώσεις, αλλά δυσκολεύεται να ενταχτεί στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με την αστυνομική πλοκή του έργου, ο Κρίστοφερ προσπαθεί να εντοπίσει τον ένοχο της δολοφονίας ενός σκύλου και με την ενθάρρυνση της δασκάλας του καταγράφει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης σε ένα βιβλίο, προκειμένου να αποτελέσει το έργο μιας σχολικής θεατρικής παράστασης. Παράλληλα, η αστυνομική πλοκή συνδυάζεται με τις τραυματικές και απειλητικές καταστάσεις που βιώνει ο Κρίστοφερ στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του: το αδιέξοδο της σχέσης των γονιών του, την αναζήτηση της απούσας μητέρας, κρυμμένα μυστικά και απωθημένα συναισθήματα, απορριπτικές εμπειρίες συναναστροφών στο σχολείο και τη γειτονιά. Με αυτό τον τρόπο, η φαινομενικά απλή αστυνομική ιστορία γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε τον κόσμο του «διαφορετικού» αυτού εφήβου, να κατανοήσουμε τις δυσκολίες κοινωνικής ένταξης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να συναισθανθούμε την αμήχανη ή και απορριπτική στάση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας απέναντι σε ανθρώπους που δεν ακολουθούν τις συμβατικές κοινωνικές νόρμες.

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης και κυρίως οι ερμηνείες του πρωταγωνιστή και των υπόλοιπων ηθοποιών υπηρετούν με συνέπεια την οπτική του συγγραφέα, εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα στο δραματικό και κωμικό στοιχείο της παράστασης, μεταδίδουν τα ανθρωπιστικά μηνύματα του έργου χωρίς μεγαλοστομίες και μελοδραματισμούς. Επιπλέον, η συζήτηση που έγινε μετά το τέλος της παράστασης ανάμεσα στους ηθοποιούς και τους θεατές βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβαθύνουν στα ποικίλα μηνύματα του έργου και να συναισθανθούν τις αποχρώσεις της μοναδικής αυτής θεατρικής εμπειρίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)