Συμμετοχή του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου στο πρόγραμμα Universities4Eu του Πανεπιστημίου Πειραιώς

afisa-program

To σχολείο μας συμμετείχε στις 21 Μαρτίου 2015 σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Universities4Eu από το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με την έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην ημερίδα συμμετείχαν 21 σχολεία από την Αττική, εκπαιδευτικοί και μαθητές από κάθε σχολείο. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τους παρακάτω 10 μαθητές: Ξένη Γιολδάση, Α1, Ζήση Γεώργιο, Α1, Κεραμάρη Δάφνη, Α2, Έστερ Λη, Α2, Καζάνα Μαρίνα, Α2, Παυλόπουλο Χρήστο, Α4, Αντωνίου Κωνσταντίνα, Β1, Ζάγκο Κωνσταντίνο, Β1, Ξηρόκωστα Μαρία, Β3, Σκοτίδα Ιωάννα, Β4.Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Κυριακάκη Δέσποινα, φιλόλογος, ο κ. Τσουρουπάκης Εμμανουήλ, καθηγητής πληροφορικής και ο κ. Κυριακός Ευάγγελος, κοινωνιολόγος. Η διοργάνωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του προγράμματος, που διεξήχθη στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα.

 

mathites

Στόχος του προγράμματος ήταν να ενημερώσει νέους ηλικίας 16-18 ετών για θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από καινοτόμους τρόπους μάθησης. Στο πρώτο μέρος της ημερίδας εκπαιδευτικοί και μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από καθηγητές αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς σχετικά με την ιστορία, τη δομή και τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα προγράμματα Erasmus + και την εμπειρία φοιτητών που συμμετείχαν σε προγράμματα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, οι μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα σχετικά με την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τεχνολογικά εργαλεία, όπως εφαρμογή για κινητά αλλά και βιωματικές δράσεις που περιελάμβαναν επιδαπέδιο παιχνίδι, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές σε ομάδες υπό την καθοδήγηση φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς αλλά και φοιτητικών ενώσεων. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν θεματικά εργαστήρια, όπως εργαστήριο νεανικής επιχειρηματικότητας, προσομοίωση συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πάλι σε συνεργασία με φοιτητές και μέλη φοιτητικών και νεανικών οργανώσεων.

family-photo

asderaki

amfitheatro

Σε συνέχεια της ημερίδας στις 24-3-2015 οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Ασδεράκη, ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος U4Eu και ο κ. Κότιος, μαζί με μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν στην ημερίδα, παρουσίασαν το πρόγραμμα και μίλησαν για θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκπομπή Χ2 του καναλιού Action 24. Στην εκπομπή συμμετείχε και η μαθήτρια του σχολείου μας, Κωνσταντίνα Αντωνίου από το Β1.

Antoniou Action 24

Action 24

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.action24.gr/video-on-demand/x2/item/52795-x2-24-03-2015

Πληροφορίες και υλικό για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://u4eu.eu

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών μας που συμμετείχαν στην ημερίδα.

  1. Ξένη Γιολδάση, Α1

Πριν από λίγες ημέρες μου δόθηκε η πολύ σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσω στο χώρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς μια ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος Universities4Eu με στόχο την ενημέρωση σχετικά με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω παρουσιάσεων καθώς και ειδικών εργαστηρίων για μαθητές. Το συναίσθημα για μένα ήταν πρωτόγνωρο, καθώς πρώτη φορά έπαιρνα μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως και πρώτη φορά βρέθηκα μέσα σε έναν πανεπιστημιακό χώρο. Παρόλο που οι παρουσιάσεις στην αρχή από τους καθηγητές και φοιτητές κράτησαν αρκετές ώρες, δεν αισθάνθηκα ανία σε κανέναν βαθμό, καθώς ο κάθε ομιλητής ξεχωριστά κατόρθωνε να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον μέσα από τον λόγο του, όπως και μέσα από παρουσιάσεις powerpoint. Το πιο ελκυστικό κομμάτι όμως δεν ήταν άλλο από τα βιωματικά εργαστήρια στα οποία ο κάθε μαθητής ξεχωριστά σε συνεργασία με μαθητές από σχολεία όλης της περιφέρειας καλούνταν να συμμετάσχει ενεργά και να παίρνει πρωτοβουλίες. Η χημεία με τα παιδιά στην ομάδα βοηθούσε ακόμα περισσότερο στο να είναι πολύ πιο ευχάριστο το πρόγραμμα. Αισθάνθηκα πραγματικά ότι βοηθούσα σε κάτι, ότι η άποψή μου μετρούσε! Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την τόσο ιδιαίτερη και δημιουργική μέρα, τόσο για τις γνώσεις που μου προσέφερε όσο και για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωριστώ και να συνεργαστώ με παιδιά απ’ όλη την Αθήνα, καθώς και να καταλάβω πολύ καλύτερα τα δικαιώματα και την αξία μου ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός για το οποίο γνώριζα ελάχιστα μέχρι εκείνη την ημέρα. Αυτή η μέρα μου έμαθε ότι η καλή θέληση τόσο από τους μαθητές όσο κι από τους καθηγητές μπορεί να οδηγήσει σε μοναδικές εκτός των σχολικών ορίων παιδαγωγικές εμπειρίες!

epidapedio1

  1. Γεώργιος Ζήσης, Α1

Η ημερίδα που παρακολούθησα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα και να εφαρμόσω γνώσεις που είχα αλλά και να αποκτήσω καινούργιες . Πολύ χρήσιμος και αποτελεσματικός ήταν ο τρόπος που εφαρμόσαμε τις πληροφορίες που λάβαμε από την παρουσίαση μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

  1. Μαρίνα- Ερμιόνη Καζάνα, Α2

Mέσω αυτής της ημερίδας όχι μόνο μάθαμε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που μας αφορούν τόσο ως μαθητές αλλά και στη μετέπειτα πορεία μας ως αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και μας δόθηκε το έναυσμα να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, όποια και αν είναι αυτά και όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις σήμερα. Μπορέσαμε, επιπλέον, να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση και τι δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις έχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες. Η επικοινωνία μας με φοιτητές οι οποίοι με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταξιδέψει τόσο στην Ευρώπη όσο και έξω από αυτήν, μας απέδειξε τι μπορεί ουσιαστικά να μας εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι αδιαμφισβήτητα κάτι άξιο θαυμασμού.

epidapedio2

  1. Δάφνη Κεραμάρη, Α2

Το πρόγραμμα Universities4Eu με εντυπωσίασε θετικά. Θεωρώ πως ήταν πολλά περισσότερα από μια απλή ενημέρωση. Ήταν μια ευκαιρία για εμάς τους νέους να πληροφορηθούμε σωστά, να διαμορφώσουμε μια προσωπική άποψη για την ΕΕ, να μάθουμε για το ρόλο της και για αυτά που μπορεί να μας προσφέρει, να διασκεδάσουμε μαθαίνοντας. Μέσα από τις παρουσιάσεις των καθηγητών αλλά και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς μας δόθηκε το έναυσμα να προσπαθήσουμε, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Γιατί, όσα λάθη και να έκαναν οι παλαιότεροι, εμείς μπορούμε με σκληρή δουλειά και θέληση να τα διορθώσουμε.

Προσωπικά σκοπεύω να αξιοποιήσω τις γνώσεις που αποκόμισα από την ημερίδα αυτή στο έπακρο μελλοντικά, προσθέτοντας τη δική μου πινελιά στον καμβά του κόσμου. Είμαι ευγνώμων που συμμετείχα στο πρόγραμμα Universities4Eu, το οποίο και θα μου μείνει μια αξέχαστη εμπειρία.

  1. Έστερ Λη

Από την ημερίδα που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, έμαθα πάρα πολλά πράγματα τα οποία δε γνώριζα παλαιότερα όσον αφορά την Ευρώπη. Πιστεύω πως έμαθα περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα, για τα σύγχρονα προβλήματα που την απασχολούν αλλά και τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πώς μας έμαθαν τόσα πολλά πράγματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και το πόσο καλά ήταν οργανωμένο το πρόγραμμα γενικότερα. Θεωρώ ότι ενημερωθήκαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα για το πώς λειτουργεί η Ε.Ε. μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων, οι οποίες ήταν συγχρόνως εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές και μας προσέφεραν βιωματική μάθηση. Τέλος, μου άρεσε το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για διάφορα θέματα και το ότι συνεργαστήκαμε με παιδιά άλλων σχολείων, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας μέσω των προγραμμάτων. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ ωραία εμπειρία και θα μου ήταν πολύ ευχάριστο να έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε παρόμοια προγράμματα όπως το U4EU στο μέλλον.

  1. Μαρία Ξηρόκωστα, Β3

Έχοντας λάβει συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς είμαι σε θέση να πω ότι ήταν ένα πρωτότυπο και επιτυχές εγχείρημα, που κατάφερε να ενημερώσει τους μαθητές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα και από προσομοιωτικές δραστηριότητες. Για μένα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που μου έμαθε πολλά, μου έδωσε έναυσμα και στόχο, και μάλιστα, που έκανε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών μια επιλογή για τις πανεπιστημιακές μου σπουδές.

  1. Χρήστος Παυλόπουλος, Α4

Το πρόγραμμα U4EU που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σχετικά με την Ε.Ε ήταν αναμφισβήτητα αξιόλογο και ιδιαίτερα επωφελές, καθώς με βοήθησε να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της Ε.Ε και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το πρακτικό σκέλος του προγράμματος, κατά το οποίο οι μαθητές συμμετέχοντας ως ενεργά μέλη στις ασκήσεις προσομοίωσης εμπέδωσαν το θεωρητικό σκέλος. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του προγράμματος και φυσικά, πολλές ευχαριστίες στη φιλόλογο μου κ. Δέσποινα Κυριακάκη, χάριν της οποίας συμμετείχα σε αυτό!

Κωνσταντίνα Αντωνίου, Β1

Το πρόγραμμα U4EU που παρακολουθήσαμε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ήταν μια από τις εμπειρίες της ζωής μου που θα μου μείνει αξέχαστη. Εκτός από τις ιστορικές γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τις λειτουργίες της, ενημερωθήκαμε μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες τόσο των φοιτητών του Πανεπιστημίου όσο και των καθηγητών, αλλά και μέσα από προσομοιώσεις που κάναμε εμείς οι μαθητές, για τη σημασία της Ελλάδας να βρίσκεται μέσα σε μια τέτοια σπουδαία ένωση. Βγήκαμε πιο «πλούσιοι» άνθρωποι και με περισσότερη πίστη στον εαυτό μας και έχοντας τη δύναμη να ακολουθήσουμε πλέον τα όνειρα μας και να τα κάνουμε πραγματικότητα.

  1. Κωσταντίνος Ζάγκος, Β1

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα U4EU που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς σίγουρα θα είναι μια εμπειρία που δε θα ξεχάσω. Η ενημέρωση σχετικά με την Ευρώπη ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και πιστεύω ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες οφείλουμε να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις. Τα διαδραστικά πρόγραμματα από την άλλη ήταν όχι μόνο διασκεδαστικά, αλλά και πολύ χρήσιμα. Συνειδητοποίησα τις απέραντες δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη σε κάθε πολίτη της ανεξαρτήτως ηλικίας. Ελπίζω να υπάρξουν και άλλα παρόμοια προγράμματα στο μέλλον.

  1. Ιωάννα Σκοτίδα, Β4

Η ημερίδα που παρακολούθησα σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ μου φάνηκε ιδιαίτερα δημιουργική και ευφάνταστη, καθώς με τρόπο διαδραστικό και ψυχαγωγικό ενημερώθηκα για στοιχεία της Ένωσης που μέχρι πρό τινος αγνοούσα. Παρευρισκόμενη σε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον, παρακολούθησα βίντεο και ομιλίες από καταξιωμένους και μη ανθρώπους που με επηρέασαν και συγκίνησαν ιδιαίτερα, κυρίως η παρουσίαση για την δράση της Action Aid με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στις υποανάπτυκτες χώρες. Τέλος, τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus, μου έδωσαν έναυσμα να στοχοποιήσω τις επιλογές μου ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μου προκειμένου να καταφέρω κι εγώ να αποκτήσω εμπειρίες μέσω των ταξιδιών στο εξωτερικό. Ευελπιστώ να ξαναπαρακολουθήσω τέτοιου είδους ημερίδες, καθώς θεωρώ ότι συντέλεσαν στο να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να έρθω σε επαφή με το συναρπαστικό κόσμο της Ευρώπης, του οποίου τις επιλογές και δυνατότητες συχνά μαθητές στην ηλικία μου αγνοούν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)