Αντίο στη Μίκα Φατούρου

Mika-Charitou-FatourouΘυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένα κορίτσι από την επαρχία εγώ, αλλά με δίψα για τη γνώση και τον κόσμο, συνάντησα την καθηγήτρια ψυχολογίας στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, τη Μίκα Φατούρου.

Τρίτο έτος, 25 άτομα στο τμήμα ψυχολογίας, στρογγυλό τραπέζι, η καθηγήτρια ΔΙΠΛΑ μας να μας χαμογελά μ’ εκείνο το όμορφο και ζεστό χαμόγελο, να μας κοιτάζει στα μάτια με μία απίστευτα φιλική στάση και ενθάρρυνση. Ήταν η πανεπιστημιακή δασκάλα μου, τόσο ξεχωριστή!

Γενικά όλο το κλίμα στο τμήμα ήταν πολύ προοδευτικό. Θυμάμαι το Θανάση Τζαβάρα που μας έκανε ψυχολογία (Ψυχαναλυτικός) σε αντίθεση με τη μπιχεβιορίστρια Φατούρου, με απίστευτη αμεσότητα και χιούμορ ως δάσκαλος. Τον είχε φέρει εκείνη χωρίς να φοβάται μήπως την αποδομήσει.

Ήθελε να την φωνάζουμε με το μικρό της όνομα, Μίκα. Μας καλούσε σπίτι και συζητούσαμε για θέματα πολιτισμού, κινηματογράφου, ψυχολογίας.

Εγώ με πολύ δέος στην αρχή, με περισσότερη άνεση αργότερα και στα μεταπτυχιακά χρόνια μυήθηκα σε μια φιλοσοφία και στάση ζωής ως εκπαιδευτικού κυρίως, την οποία και εκ φύσεως αναζητούσα και κατόπιν υιοθέτησα. Αυτή η γυναίκα βοήθησε στην απελευθέρωσή μου, επέδρασε στη βιοθεωρία μου.

Βεβαίως είδαμε την ταινία “Το παιδί του γείτονά σου”, ξέραμε άμεσα από την ίδια το θεωρητικό υπόβαθρο, τις συνθήκες δημιουργίας, την άδεια που πήρε η ίδια για να παρακολουθήσει τη δίκη. Μας ζήτησε να τη σχολιάσουμε. Ή να σχολιάσουμε, να ερμηνεύσουμε την περίπτωση του Παπαχρόνη με βάση το μπιχεβιορισμό…

Λυπάμαι πολύ που έφυγε για το μακρινό ταξίδι! Μαζί της φεύγει κι ένας ολόκληρος κόσμος, μία εποχή!

Αντίο αγαπημένη δασκάλα.Μία φορά δασκάλα – για πάντα δασκάλα.

Αλεξάνδρα Γύφτου
Πτυχιούχος ΑΠΘ
Τμήμα Ψυχολ. – Παιδαγ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)