Πρόσκληση συμμετοχής σε τρέχουσες εκδηλώσεις του ΝΠΔΔ («Ραντεβού στο Cinema» 2019, Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού)

Επιστολή του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου προς τα Γυμνάσια & Λύκεια, τα 15μελή Συμβούλια και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε για τις προσεχείς εκδηλώσεις «Ραντεβού στο Cinema» 2019, και  «Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού» που διοργανώνουμε το ΝΠΔΔ  Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, στο ΑΛΕΚΑ – Τέχνη Πόλης, από 16 Μαρτίου έως και 19 Απριλίου 2019.

Το «Ραντεβού στο Cinema» είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους με έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που διακρίθηκαν διεθνώς και έχουν στιγματίσει την πορεία του κινηματογράφου. Πολιτικά, Κοινωνικά, Πολιτιστικά, Ιστορικά θέματα, αναδεικνύονται μέσα από τη σύγχρονη ματιά των δημιουργών, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν, να συγκινήσουν και να προβληματίσουν το κοινό. Για τους μαθητές έχουμε επιλέξει και σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε, το πρωινό πρόγραμμα προβολών με  σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου που απευθύνονται στη νεολαία και  πραγματεύονται θέματα που αφορούν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα:

Ειδικότερα οι ταινίες που προγραμματίζουμε να προβληθούν: Για τους μαθητές των Γυμνασίων / Λυκείων είναι οι ακόλουθες :

Παρασκευή 29-3  στις 11.00

‘Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ’ (Blackboard Jungle) – 1955  του  Ρίτσαρντ  Μπρουκς διάρκειας 101’

Λίγα λόγια για την ταινία : Μια πολύ σημαντική ταινία. Η πρώτη που καταγράφει τα προβλήματα της εποχής της, στην δημόσια εκπαίδευση και καταδεικνύει τις σχέσεις μαθητών – καθηγητών. Θεωρείται και δικαιολογημένα, σαν ταινία – σταθμός σε αυτό το είδος. Ο κύριος Νταντιέρ διορίζεται σε ένα υποβαθμισμένο και κακόφημο δημόσιο σχολείο αρρένων, όπου κουμάντο κάνουν κάποιες μαθητικές συμμορίες και όχι οι δάσκαλοι. Οι νέοι μαθητές του δεν είναι απλά αδιάφοροι και ανυπάκουοι, αλλά και επικίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των δασκάλων. Ο δάσκαλος βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με τους τραμπουκισμούς κάποιων νταήδων μαθητών, όσο και με την εχθρική αδιαφορία της διεύθυνσης που είναι εξίσου αν όχι περισσότερο κυνική.

Το σχολείο γίνεται πεδίο μάχης, όπου μεταξύ μαθητών και δασκάλων μαίνεται ένας πόλεμος χωρίς κανόνες. Αν και στη Ζούγκλα του Μαυροπίνακα δεν υπάρχει παρά ένα μονάχα ροκ τραγούδι, το Rock Around The Clock των Bill Haley &amp

Παρασκευή 5-4 στις  11.00,  

 ‘ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ’  (Entrelemurs) – 2008 του Λοράν  Καντέ– διάρκειας 122’

Λίγα λόγια για την ταινία : Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οπλισμένοι με τις καλύτερες προθέσεις, δεν πτοούνται από τις δύσκολες συνθήκες  εργασίας και θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να μεταδώσουν γνώση, στους μαθητές τους. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στη τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στην τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τους μαθητές. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

Παρασκευή 12-4 στις 11.00,  

‘ΤΟ ΚΥΜΑ’ (The wave/Die  welle)του Ντένις Γκάνσελ – διάρκειας 107΄

Λίγα λόγια για την ταινία Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Martin Rhue (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Todd Strasser), υποχρεωτικό ανάγνωσμα σε πολλά σχολεία της Γερμανίας, που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία. Το 1967, ένας καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Cubberley του Πάλο Άλτο με το όνομα Ron Jones εφάρμοσε ένα αντίστοιχο πείραμα στους μαθητές του.

Όταν, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος όπου δίδασκε για τον Εθνικό Σοσιαλισμό, ένας μαθητής του τον ρώτησε για το πώς θα μπορούσε ο λαός της Γερμανίας να αγνοεί για τη σφαγή του Εβραϊκού πληθυσμού, ο καθηγητής δεν μπόρεσε να απαντήσει. Αντ’ αυτού όμως, αποφάσισε να δώσει μια μικρή γεύση από τις συνθήκες της εποχής που μελετούσαν. Έτσι, οργάνωσε την τάξη σε μια ομάδα (με το κάθε άλλο παρά αθώο όνομα «το Τρίτο Κύμα», μια άμεση αναφορά στο Τρίτο Ράιχ), πρότεινε σκληρά κανονιστικά μέτρα και εφάρμοσε σε λίγη ώρα ένα μικρό πρόγραμμα αυστηρής πειθαρχίας μέσα στην τάξη, έκπληκτος με την προθυμία με την οποία τον υπάκουαν οι μαθητές του. Το όλο εγχείρημα, που θα κρατούσε μία μόλις μέρα, εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο το σχολείο, όσοι είχαν αντίθετη γνώμη γνώριζαν έναν άτυπο αποκλεισμό, τα μέλη της πρώτης ομάδας άρχιζαν να κατασκοπεύουν το ένα το άλλο, και όσοι αρνούνταν να συμμορφωθούν έπεφταν θύματα βίας. Ο Jones κλήθηκε να επιβάλλει την τάξη μετά από πέντε μέρες. Και τα κατάφερε.

Παρασκευή 19-4 στις 11.00

 ‘ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΊ΄ΝΓΚ’  (Swing Kids) – 1993 του Τόμας  Κάρτερ – διάρκειας 112’

Λίγα λόγια για την ταινία: Η ταινία εκτυλίσσεται το 1939 στο Αμβούργο, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, όπου μία μερίδα της νεολαίας αδιαφορεί για τα κηρύγματα μίσους των Ναζί και περνά των ελεύθερο χρόνο της χορεύοντας στους ρυθμούς της (απαγορευμένης στη ναζιστική Γερμανία) μουσικής σουίνγκ. Αυτό συμβαίνει και στην παρέα των νεαρών Πίτερ- γιος ενός βιολονίστα που πέθανε κατά την ανάκρισή του στα χέρια των ναζί – Τόμας και Άρβιντ.

Η κατάσταση περιπλέκεται, όταν ο Πίτερ αναγκάζεται να ενταχθεί στη χιτλερική νεολαία, όταν συλλαμβάνεται για την κλοπή ενός ραδιοφώνου, το οποίο ένας αστυνομικός είχε αρπάξει από το σπίτι κάποιου συλληφθέντος για να το χαρίσει στην ερωμένη του. Πολύ σύντομα ο Πίτερ και ο Τόμας θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να είναι το πρωί μέλη της χιτλερικής νεολαίας και το βράδυ παιδιά του σουίνγκ. Έτσι, ο μεν πρώτος θα σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, έχοντας συνειδητοποιήσει τη φρίκη του ναζισμού, ενώ ο άλλος θα αφομοιωθεί πλήρως από το σύστημα.

Παρασκευή 19-3 στις 20.00

Βραβευμένες  ταινίες  μικρού μήκους που  δημιούργησαν οι  μαθητές του 4ου ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ και  του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ .

Η ταινία IQ vs EQ δημιουργία των μαθητών  4ου ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ,  διάρκειας 22΄  με σκηνοθέτη τον Γιώργο Μπακάλη, έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας  (Camera Zizanio), και απέσπασε το  πρώτο βραβείο στην κατηγορία εφήβων. Αναφέρεται σε έναν έφηβο, ο οποίος κατ’ επιλογήν είναι εσωστρεφής και  απομονωμένος από το περιβάλλον του. Η μητέρα του δείχνει τρυφερότητα κα  στοργή, ενώ ο πατέρας του είναι απόμακρος. Η στάση του ήρωα μεταστρέφεται  όταν αναγκάζεται να συνεργαστεί με μια συμμαθήτριά του, η οποία με το  δυναμισμό και την ευαισθησία της τον ωθεί να αντιμετωπίζει τη ζωή και τους  άλλους με θετική ματιά.

Η ταινία ‘ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΙΚΕΤΕΣ’ , δημιουργία της πολιτιστικής  ομάδας του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ , διάρκειας 12΄, σε σκηνοθεσία  Γιώργου Μπακάλη, απέσπασε το βραβείο’ εξαιρετικής καλλιτεχνικής δημιουργίας,  ποιητικής και δραματουργικής έκφρασης’ στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο διακρατικό πρόγραμμα EUFORIA και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορούσε το προσφυγικό. Επίσης, έλαβε μέρος και έφτασε στους  φιναλίστ στο διεθνές Φεστιβάλ της Ν. Κορέας.

Πρόκειται για μια διαπολιτισμική προσέγγιση στην έννοια του άλλου στην τραγωδία.

Παντρεύει τις ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Αισχύλου, με τους μονολόγους των ασυνόδευτων  παιδιών του Αιγαίου, μέσα από το δράμα της προσφυγιάς των ημερών μας.

Η συμμετοχή στις εν λόγω προβολές απαιτεί την προγενέστερη συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του ΝΠΔΔ τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την κάθε προβολή (τηλ 2107481396, 2107470011 πρωινές ώρες). Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρασκευή 22  Μαρτίου στις 21.00

Εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, θα πραγματοποιηθεί  στον ίδιο χώρο, συναυλία με τη ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ και τους συνεργάτες της.  Θα θέλαμε, όπως και πέρυσι, την εκδήλωση να ανοίξει ένας μαθητής Λυκείου με μία μικρή ομιλία αναφορικά με το θέμα. Η επιλογή της ομιλίας θα γίνει κατόπιν κλήρωσης. Παρακαλούμε για τις δικές σας προτάσεις επ’ αυτού.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες  προκειμένου να ενημερωθεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ  Βασιλική Στρακαντούνα                                                              

Η  Αν. Προϊστ. Τμ. Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων        Αντωνία  Καλύβα      

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου του ΝΠΔΔ για όλες τις προβολές (όχι μόνο για τα σχολεία) εδώ (890 KB)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)