Επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων επισκέφτηκαν μαζί με τον υπεύθυνο του προγράμματος Ευάγγελο Κυριακό και την εκπαιδευτικό Αλεξάνδρα Γύφτου την έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» που φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση αφορά στους μετασχηματισμούς του αστικού τοπίου της Αθήνας τις δεκαετίες 1950-1970 και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι της πρωτεύουσας διαμορφώνουν τις ταυτότητές τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό περιβάλλον. Οι αλλαγές αυτές ανιχνεύονται μέσα από 202 εικαστικά έργα (πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, σχέδια, αφίσες) καθώς και αποσπάσματα από 21 ταινίες διαφορετικών μορφών του ελληνικού κινηματογράφου (εμπορικές ταινίες, ταινίες κριτικού ρεαλισμού, ταινίες με εκκεντρικές αφηγήσεις).
Μέσα από την επαφή τους με τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο, τα μέλη της ομάδας μας κατανόησαν τις μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου της πρωτεύουσας και τις αλλαγές του κοινωνικού βιώματος των ανθρώπων. Οι μεταπολεμικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας που χαρακτηρίζονται από την εσωτερική μετανάστευση, την αστυφιλία, τη φτώχεια και τις έντονες οικονομικές ανισότητες επηρεάζουν το νέο αστικό τοπίο της πρωτεύουσας που προσδιορίζεται από την άναρχη εν πολλοίς ανοικοδόμηση της πόλης με το θεσμό της αντιπαροχής και την ξέφρενη ανέγερση πολυκατοικιών στη θέση μονοκατοικιών ή παραγκουπόλεων. Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν την εμφάνιση νέων κοινωνικών συμπεριφορών στην μεταπολεμική αθηναϊκή κοινωνία (ο καταναλωτισμός, η εμπορευματοποίηση, η σημασία των ποδοσφαιρικών ομάδων, οι νέες μορφές ελεύθερου χρόνου), αλλά και τη διαφοροποίηση των βιωμάτων των ανθρώπων ανάλογα με την κοινωνική τάξη, το φύλο και την ηλικία τους.

Η ξενάγηση στην έκθεση δεν ήταν απλώς ένα «μάθημα» ιστορίας, αλλά επέτρεψε επιπλέον στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη σημασία της τέχνης για την κατασκευή και την ερμηνεία της πραγματικότητας. Επίσης, σε μια εποχή που η κυριαρχία της εικόνας και η αναπαραγωγή στερεοτύπων μέσω αυτής θεωρείται δεδομένη, η εικαστική αυτή εμπειρία συνέβαλλε στον οπτικό εγγραμματισμό των μελών της ομάδας μας και στη στοχαστική στάση τους απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που μας περιβάλλει.