Erasmus+ KA229: Το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου στο AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DR. MARIO SACRAMENTO, Πορτογαλία

Στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο “EuroDigiCultHer”, το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου πήρε μέρος στην 3η Διεθνή Κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 8 Απριλίου 2022 στην πόλη Aveiro της Πορτογαλίας, στο σχολείο AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DR. MARIO SACRAMENTO.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου ο κ. Ευάγγελος Κυριακός, καθηγητής κοινωνικών επιστημών, ο κ. Παναγιώτης Κουτρουμπέλας, φυσικός και πέντε μαθήτριες της Β΄ Λυκείου. Συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Πορτογαλία (σχολείο υποδοχής), την Κροατία (συντονιστικό σχολείο), την Ισπανία  και την Ουγγαρία.

Την πρώτη ημέρα στο σχολείο υποδοχής, καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά, να παρουσιάσουν τα σχολεία τους, να οργανωθούν σε διεθνείς ομάδες εργασίας και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος. Επιπλέον, οι καθηγητές και οι μαθητές ήρθαν σε άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Aveiro, καθώς παρακολούθησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με θέμα τις δραστηριότητες των καθημερινών ανθρώπων της πόλης, απόλαυσαν ένα ρεσιτάλ κιθάρας από μαθήτρια του σχολείου, δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα όπως το τοπικό γλυκό “Ovos Moles” και συμμετείχαν σε δραστηριότητα περιήγησης στην πόλη (City Chase) με θέμα τα σημαντικότερα μνημεία του ιστορικού κέντρου της. Παράλληλα, οι μαθητές αντάλλαξαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σχετικά με τα εργαστήρια ψηφιακών μέσων που εκπόνησαν στη χώρα τους, τα οποία σε συνδυασμό με το υλικό που θα συγκέντρωναν από τις επισκέψεις τους σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα είχαν ως τελικό προϊόν την κατασκευή ψηφιακών αφηγήσεων.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες επισκέψεις:

  • Στα κανάλια του Aveiro, που χάρισαν στην πόλη το προσωνύμιο «Βενετία της Πορτογαλίας», με παραδοσιακές ξύλινες μακρόστενες βάρκες που ονομάζονται Moliceiro, όπου ξεναγηθήκαμε στα μνημεία και στα art nouveau κτίρια που βρίσκονται στις όχθες τους.
  • Στις Αλυκές της πόλης, όπου ενημερωθήκαμε για τον τρόπο παραγωγής του αλατιού και δοκιμάσαμε διαφορετικούς τύπους αλατιού.
  • Στα Αρχεία της Περιφέρειας, όπου ενημερωθήκαμε για τις μεθόδους ψηφιακής καταχώρισης των αρχείων της πόλης και την επιστημονική αξιοποίηση των πολύτιμων αυτών ιστορικών πηγών.
  • Στο  Ναυτικό Μουσείο του Ilhaνo, όπου ξεναγηθήκαμε σε σημαντικά εκθέματα που αφορούν την τοπική ιστορία του Aveiro και επισκεφτήκαμε το Ενυδρείο Μπακαλιάρων στο οποίο θαυμάσαμε την ομορφιά του συγκεκριμένου ψαριού που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης αλλά και όλης της χώρας.
  • Στις παραλίες Barra και Costa Nova, παραθεριστικά θέρετρα που μετέτρεψαν το Aveiro σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου θαυμάσαμε την απεραντοσύνη του Aτλαντικού Ωκεανού και ενημερωθήκαμε για τη μεταναστευτική ιστορία της Πορτογαλίας.
  • Στην πόλη Porto, όπου ξεναγηθήκαμε στον Torre dos Clérigos, εντυπωσιαστήκαμε από τα αξιοθέατα της πόλης του Πόρτο, περιηγηθήκαμε στη Gaia, έδρα των  οινοποιείων παραγωγής του ονομαστού κρασιού Porto και, κατά τη διάρκεια μιας μαγευτικής κρουαζιέρας, ενημερωθήκαμε για την ιστορία των έξι διαφορετικών γεφυρών του ποταμού Δούρου και των σημαντικότερων μνημείων που βρίσκονται στις όχθες του.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια στο σχολείο, στα οποία οι μαθητές οργανωμένοι σε διεθνείς ομάδες αξιοποιήσαν και επεξεργάστηκαν το οπτικό υλικό που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεών τους για να δημιουργήσουν ψηφιακές αφηγήσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του Αβέιρο και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στο Αμφιθέατρο του σχολείου υποδοχής και έλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρόγραμμα σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή απονομής. Παράλληλα, οι καθηγητές συζήτησαν για την έως τώρα πορεία του προγράμματος και για τις επικείμενες εργασίες μέχρι την επόμενη κινητικότητα, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου 2022.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσαν οι φορείς και ο διευθυντής του σχολείου υποδοχής με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στη συνάντηση αυτή, είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε παραδοσιακές γεύσεις της πορτογαλικής κουζίνας και να συσφίξουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις ομάδες μας μέσα σε ένα ζεστό και χαλαρό κλίμα, στο οποίο οι μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου ενθουσίασαν το κοινό με τη ζωτικότητα και  το κέφι τους στο τραγούδι και στα θεατρικά δρώμενα.

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ! (Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση)